Nasveti iskanja računovodje za samostojne podjetnike

Če ste samostojni podjetnik, je financam težko slediti, zato vam svetujemo, kako si urediti računovodstvo in najti odličnega računovodjo, ki bo skrbel za upravljanje računov.

Življenje samostojnega podjetnika je nedvomno bolj zapleteno kot delo za polni delovni čas s plačo, zlasti ko gre za davčne zadeve, saj morate vse to urediti sami.

To je lahko zastrašujoče, če vidite, koliko papirjev morate urediti, če želite sami pripraviti davčno napoved za samostojne podjetnike, zato ni čudno, da se mnogi samostojni podjetniki raje obrnejo na računovodje.

Dober računovodja vam lahko poleg časa in stresa prihrani tudi denar, vendar ga je težko najti – še posebej, če se vam še nikoli ni bilo treba obrniti nanj.

Težave smo odpravili z opisom korakov, ki jih morate upoštevati, če želite zaposliti vrhunskega računovodjo. To še ni konec naših nasvetov za samostojne podjetnike: tukaj si oglejte navodila za iskanje prvih strank in spoznajte najpomembnejše korake, ki jih morate storiti, preden se odločite za samostojno podjetniško pot.

Raziščite in pridobite informacije o računovodstvu

Če ste samostojni podjetnik, imate v primerjavi z velikim podjetjem z več zaposlenimi verjetno precej majhen proračun za računovodske stroške – in to je prvi dejavnik, ki bo vplival na vaše iskanje računovodje.

To pomeni, da morate poiskati računovodske servise, ki so specializirani za mala podjetja in računovodstvo samostojnih podjetnikov, in ne velikih podjetij, ki bodo urejala davčne zadeve milijarderjev in velikih podjetij. Njihovih storitev preprosto ne potrebujete, poleg tega pa boste plačali preveč za stvari, ki jih ne boste uporabili.

Iskanje morate začeti z nekaj raziskavami. Preprosto spletno iskanje lokalnih računovodij ali računovodij za mala podjetja bo pokazalo veliko imen, ki bi lahko opravili to delo.

Na spletu lahko preverite tudi ocene, ali so si računovodje pridobili dober ugled pri svojih strankah. Če poznate druge samostojne računovodje, jih prosite tudi za priporočila, saj če že dolgo opravljajo samostojno dejavnost, vam bodo verjetno ponudili kakovostna imena in vam lahko celo predstavijo kontaktno osebo v podjetju.

Prav tako ne domnevajte, da morate računovodjo poiskati v kraju. Razširjenost spletnega komuniciranja pomeni, da lahko brez težav najamete vrhunskega računovodjo z drugega konca države – odlično, če najdete strokovnjaka za samostojno delo, ki ga želite raziskati.

Prebrskajte spletno stran

Vsak dober računovodja ima spletno stran, na kateri so predstavljene njegove poklicne kvalifikacije, pričevanja zadovoljnih strank in storitve, ki jih ponuja.

Kvalifikacije in certifikate, ki jih navajajo, preverite na ustreznih spletnih straneh v panogi – večina računovodij bo verjetno iskrena, vendar nikoli ne veste, kdaj bo nekdo na svoji spletni strani uporabil logotip, čeprav ni član zadevne organizacije.

Če so strokovnjaki za davčne napovedi, je to odlično – ta storitev je minimum, ki ga boste kot samostojni podjetnik verjetno potrebovali, in pomeni, da bi moral biti vaš novi računovodja v celoti seznanjen z davčnim sistemom za samozaposlene v vaši državi.

Ne pozabite pa, da lahko vaš računovodja naredi veliko več kot le nadzor nad vašo davčno napovedjo. Morda boste želeli poiskati računovodjo, ki bo skozi vse leto skrbel za računovodstvo, nekateri pa poleg možnosti množičnega financiranja in zbiranja denarja ponujajo tudi inštruktorske in oglaševalske storitve. To se vam lahko izplača, če predvidevate, da bo vaše podjetje v prihodnosti preraslo meje samozaposlitve.

Pozanimajte se o storitvah

Ko boste pregledali ocene, se pomikali po podatkovnih bazah  in raziskovali spletna mesta, bi morali imeti ožji seznam potencialnih računovodij, ki bi se lahko spoprijeli z vašimi potrebami po samostojnih podjetnikih.

Ko imate seznam, je čas, da vzpostavite stik. Z nekom iz podjetja se lahko srečate osebno ali se dogovorite za videoklepet – vendar je ključnega pomena, da se z ljudmi srečate, da resnično ugotovite, ali so prava možnost za vas in vaš denar.

Postaviti boste morali veliko vprašanj. Ugotoviti morate, koliko vas bodo stale storitve, ki jih potrebujete – ali gre za osnovno vodenje davčne napovedi ali kaj bolj celovitega -, in odkriti morate, kako boste morali plačati, saj nekateri računovodski servisi uporabljajo pavšalne honorarje, drugi pa urne postavke.

Računovodjo je vredno povprašati o njegovih prejšnjih izkušnjah pri delu s samostojnimi podjetniki in v vaši panogi – morda se ne boste želeli ukvarjati z nekom, ki nima pravih izkušenj na ustreznih področjih.

Ob srečanju z računovodjo se morate pozanimati, kako najraje komunicira – morda imate raje en način kot drugega. Pozanimajte se tudi, kakšno programsko opremo uporablja, saj bo prehod k novemu računovodji veliko lažji, če boste za izdajanje računov in upravljanje denarja uporabljali iste programe.

Osebno ali spletno srečanje je odlična priložnost, da se poglobite v podrobnosti. Povprašate lahko o postopkih, ki jih uporabljajo pri reševanju sporov, o tem, kako varujejo vaše podatke, in o postopku, ki ga bodo predvidoma uporabili za vašo davčno napoved.

Srečanje ni namenjeno le odgovarjanju na vaša vprašanja in odpravljanju nesporazumov, temveč tudi osebnostnim značilnostim. Če želite imeti uspešen in dolgotrajen odnos s svojim računovodskim servisom, je pomembno, da dobro sodelujete na osebni ravni. V takem primeru bo vse potekalo bolj gladko in vaš računovodja bo bolj naklonjen skrbi za vaše finance, če ste dobro povezani.

Ko boste opravili ta postopek, vključno s srečanjem z nekaj različnimi računovodji, boste imeli vse informacije, ki jih potrebujete za izbiro osebe, ki vam bo pomagala urediti vaše finance v svobodnem poklicu. Ravnanje z denarjem je lahko eden od najzahtevnejših delov življenja samostojnega podjetnika, zato je pomembno, da na tem področju dobite vso pomoč, ki jo potrebujete.

Se vam je članek zdel koristen? Pomagajte z deljenjem!

Preverite tudi:

KORISTNE POVEZAVE

Predstavitev podjetja

Kontakt

Delovni čas

 

NAŠE STORITVE

Računovodstvo

Knjigovodstvo

Svetovanje

 

KONTAKTIRAJ NAS: